
Cele mai căutate profesii din România
În România, cele mai căutate profesii sunt în domeniul IT, telecomunicații, inginerie, petrol și sănătate. Conform datelor de cercetare împărtășite de platformele de recrutare online, dintre toate domeniile menționate mai sus, sectorul IT a atins cea mai mare creștere salarială, în ultimii ani. În această industrie, remunerația lunară pe anumite poziții poate ajunge până la 5.000 de euro/lună.
În topul celor mai bine plătite locuri de muncă urmează domeniul financiar și resursele umane (după IT, telecomunicații, inginerie, petrol și sănătate). În finanțe și resurse umane, recrutorii spun că salariile pornesc de la 2.000 de euro/lună, iar pe anumite poziții manageriale pot ajunge până la 5.000 de euro/lună, net în mână. România a înregistrat o creștere constantă a nivelului salariilor în ultimii 5 ani, în special în domeniile IT, telecomunicații și inginerie. Această evoluție a fost susținută și de accesul sporit la alte piețe de muncă, în alte țări. Această include în special alte țări din UE, dar și accesul mai ușor la locuri de muncă pe alte continente.
Pentru anul 2021, dar și pentru 2022, domeniul IT se află pe primul loc al clasamentului, având cele mai bune oferte de locuri de muncă pe piața românească. Potrivit datelor împărțite de Institutul Român de Statistică, salariile angajaților din IT sunt acum mai mari în Cluj decât în București. Această situație poate părea ciudată pentru mulți. Dar ea ar putea fi explicată prin numărul redus de specialiști IT care sunt disponibili în Cluj, un oraș mult mai mic decât Bucureștiul, față de cererea crescută din partea companiilor locale.
În ceea ce privește posturile de management, cele mai bine plătite joburi din România sunt cele de manager de produs și vânzări. Salariile oferite pentru aceste poziții variază între 2.000 de euro net, în cazul unui manager în domeniul financiar, și până la 4.500 de euro net în cazul unui manager de produs. Cele mai căutate poziții - atât ca joburi, cât și ca recenzii - pe platforma Undelucram.ro sunt cele din IT, retail, BPO, banking și din domeniul resurselor umane, potrivit datelor Undelucram.ro, cea mai mare comunitate online de angajați din România.
În același timp, în domeniul IT, cele mai bune oferte sunt pentru candidații pentru poziții precum Senior DevOps Engineer. Pe o astfel de poziție, oferta salarială poate ajunge până la 5.500 de euro/lună. Pe lângă salariul lunar, angajatorii pot oferi și asigurare medicală, program de lucru flexibil, cursuri de dezvoltare personală, bonuri de masă sau alte beneficii. Cele mai des întâlnite beneficii sunt: tichete de masă (58%), bonusuri de performanță (35%), muncă flexibilă sau/și muncă la distanță (34%), programe de formare și acoperire a costurilor de certificare profesională (22%), abonament medical (11%), diverse activități de bunăstare - masaj, psihoterapie, cursuri pentru diferite hobby-uri (11%), asigurare medicală (10%), abonament la resurse de bibliotecă online sau offline (8%), asigurare de transport (8%), mai multe zile libere (6%), prime de vacanță (5%), și pensie privată (4%).
Aproximativ 40% dintre specialiștii în resurse umane spun că firmele pe care le reprezintă au un plan de creștere a salariilor angajaților până la sfârșitul anului cu aproximativ 5-10%. Aproximativ 32% spun că angajatorii vor să majoreze salariile cu 10-15%, potrivit unui sondaj realizat de Undelucram.ro în luna aprilie a acestui an. 15% dintre recrutori au declarat că angajatorul va crește salariul cu 5% în acest an. Există și angajați mai norocoși pentru care compania va crește salariul cu 15-25% (circa 5% dintre angajatori), iar 3,5% dintre respondenți mizează pe o creștere de peste 25%. Aproximativ 5% dintre specialiștii în resurse umane au declarat că firma pe care o reprezintă nu va mări salariul în acest an. Pentru fiecare dintre aceste profesii, platforma www.lucrezdinnou.ro facilitează accesul vizitatorilor săi la numeroase oferte de muncă, posibilitatea de a beneficia gratuit de un consilier profesional și accesul constant la informații de interes, prin intermediului publicațiilor săptămânale și lunare.
Vezi toate articolele