
De unde începi când nu ai experiență?
Lipsa de experiență nu înseamnă că nu puteți obține un loc de muncă. Înseamnă doar că trebuie să abordați căutarea într-un mod strategic. Există numeroase variante prin care puteți începe activitatea profesională într-un domeniu nou, indiferent dacă abia ați încheiat studiile liceale sau doriți o reconversie. Un prim pas în găsirea unui loc de muncă îl reprezintă căutarea pozițiilor aflate la un nivel de începător. Spre deosebire de posturile mai avansate în grad, joburile entry-level nu presupun ca solicitanții să dețină ani de experiență profesională.
Astfel, dacă vă concentrați atenția către posturile entry-level, vă veți îmbunătăți șansele de a obține un loc de muncă. În acest sens, există mai multe modalități prin intermediul cărora puteți găsi online posturi entry-level. Pe de o parte, puteți apela la platformele dedicate locurilor de muncă, unde menționați în căutare „entry-level [nume post]”. De exemplu, cineva care caută un post de marketing entry-level ar putea căuta „entry-level marketing” pe Lucrez din nou – www.lucrezdinnou.ro. Pe de altă parte, puteți cerceta titlul unui post specific, de nivel începător într-un domeniu anume, și apoi puteți căuta pe un site de anunțuri de locuri de muncă acel titlu.
Totodată, puteți accesa pagina de anunțuri dedicate locurilor de muncă a unei afaceri sau a unei companii care vă interesează și apoi puteți să căutați orice posturi disponibile la nivel de începător. Este importantă, de asemenea, adaptarea CV-ului, deoarece constituie un avantaj relevant dacă oferiți ocazia de a evidenția valoarea pe care o puteți aduce următorului angajator, cu mențiuni specifice, în cadrul acestuia. Personalizarea CV-ului este, în definitiv, un subiect distinct, de sine stătător. În această privință, se pot adopta mai multe tactici pentru modificarea acestuia, conform cu cerințele angajatorului, domeniului de activitate, și așa mai departe. Cel mai semnificativ punct, în cadrul acestei activități, este studierea descrierii postului pentru care candidați.
După ce ați identificat posturile care vă interesează, citiți fiecare descriere a postului și evidențiați abilitățile, experiențele și calificările care se potrivesc cu cele ale dumneavoastră pentru postul respectiv. De exemplu, dacă nu aveți experiență în domeniul call center, puteți menționa o activitate din liceu sau din afara acestuia, unde ați desfășurat activități care sunt relevante pentru postul în cauză. Un alt atu important, de transmis către angajator, îl poate constitui scrisoarea de intenție. Alegeți să vă adaptați scrisoarea de intenție prin evidențierea acelorași abilități și experiențe pe care le-ați menționat în CV, folosind din nou o formulare similară cu cea a postului.
Un al pas relevant, pentru găsirea unui loc de muncă, atunci când vorbim despre lipsă de experiență, îl reprezintă sublinierea abilităților transferabile. Abilitățile transferabile sunt abilitățile pe care le aduceți de la un loc de muncă la altul. Acestea pot fi de orice fel, de la abilități tehnice („hard”), cum ar fi codificarea, până la abilități personale („soft”), cum ar fi comunicarea, rezolvarea problemelor și capacitatea de a face față complexității și ambiguității. Atunci când vă lipsește experiența profesională anterioară într-un domeniu, evidențierea competențelor dvs. transferabile relevante este o modalitate bună de a vă demonstra valoarea în fața unui angajator. De exemplu, o persoană care candidează pentru un loc de muncă de bază în domeniul asistenței IT ar putea vorbi despre competențele de comunicare pe care le-a dezvoltat anterior într-o poziție de vânzări sau ca membru al clubului de dezbateri din liceu.
Nu în ultimul rând, atunci când vă căutați un loc de muncă și nu aveți experiență, este important să aduceți în atenția angajatorului educația și activitățile extracurriculare. Experiența de muncă nu este singurul lucru care ne pregătește pentru un loc de muncă - educația noastră anterioară și activitățile extracurriculare își aduc aportul, de asemenea. Un proaspăt absolvent de liceu care candidează pentru un post de ospătar ar putea vorbi despre abilitățile de comunicare pe care le-a perfecționat în calitate de membru al unei organizații liceale. Faceți cercetări și aplicați la companiile care vă interesează. Adaptați fiecare cerere și întrebați dacă sunt disponibile posturi pentru începători, deoarece sunteți nou în această industrie. Găsirea unui loc de muncă, atunci când vorbim despre lipsa de experiență a celui care se află în căutări, poate fi dificilă. Cu toate acestea, există variante de sprijin, inclusiv consilierea vocațională sau profesională. Proiectul Asociației The Social Incubator, Lucrez din nou, furnizează astfel de servicii, alături de platforma online cu același nume, dedicată găsirii unui loc de muncă.
Vezi toate articolele