
Diferența dintre internship și voluntariat
Există mulți tineri care au nevoie să se angajeze, dar există numeroase probleme pe care aceștia le întâmpină. Fie avem de-a face cu situația în care pe piața muncii regăsim o abundență de absolvenți calificați, dar un număr limitat de posturi vacante, fie experiența în domeniu a acestor absolvenți este insuficientă pentru a se angaja. În această situație, cele mai cunoscute metode prin intermediul cărora studenții pot să capete experiență sunt internship-ul și voluntariatul. Deși sunt similare, aceste două tipuri de activități nu sunt unul și același lucru.
Principala diferență între voluntar și stagiar este că a fi voluntar înseamnă să îți oferi „voluntar” energia și timpul pentru un motiv anume, fără nicio compensație monetară pentru eforturile tale. Pe de altă parte, a fi stagiar îți oferă posibilitatea de a alege și de a participa la activități în vederea dezvoltării abilităților profesionale și pentru a dobândi mai multe cunoștințe despre un anumit domeniu. Potrivit Internațional Volunteer Directory, diferența dintre activitatea de internship (stagiu de practică) și activitatea de voluntariat este următoarea: „Un stagiu este ceva ce alegi să faci pentru a-ți dezvolta abilitățile într-o profesie. Voluntariatul poate servi și el acestui scop, dar forța motrice este dorința ta de a ajuta. Astfel, de exemplu, un program de predare poate fi privit ca un stagiu de către cei care doresc să își dezvolte abilitățile de predare.”
Termenul de „voluntariat” este utilizat pe scară largă în sectorul organizațiilor non-profit, în timp ce termenul de „stagiu” este mai frecvent în lumea corporatistă, se arată într-un articol al revistei Study Magazine. Cu toate acestea, „niciunul nu se exclude reciproc”. Centrul pentru Voluntariat avertizează că, chiar dacă domeniul stagiilor este uneori prea complex pentru a fi înțeles în mod corespunzător de către angajator și angajat, a face diferența între stagiatură și voluntariat este crucial. Un stagiu este „un aranjament formal de experiență profesională care face parte dintr-un curs de educație sau de formare profesională, în care studentul trebuie să dobândească experiență într-o anumită ocupație sau industrie” și este „întotdeauna un aranjament pe termen scurt”.
În aceeași măsură, oportunitățile de voluntariat sunt mai adaptabile. Multe roluri de voluntariat nu necesită un contract formal, iar voluntarul are mai multă putere și control asupra modului în care este structurată activitatea sa. De exemplu, voluntarul poate fi liber să își aleagă programul și intervalul de timp în care lucrează. „Un voluntar este o persoană care muncește neremunerat cu scopul principal de a aduce beneficii altcuiva”, susține Centrul pentru Voluntariat. În plus, „un rol de voluntar nu ar trebui să depășească 16 ore pe săptămână pe termen lung și nu se oferă niciun fel de remunerație pentru munca depusă”. De asemenea, nu există niciun contract legal care să oblige un voluntar să „presteze muncă sau să se prezinte la locul de muncă”.
Când vine vorba de remunerație, pe de altă parte, stagiile variază semnificativ. Multe organizații și programe își plătesc stagiarii cu un anumit salariu, care este precizat în contractele de stagiu sau în oferta publicată. Atunci când stagiile nu sunt plătite, acestea pot oferi alte avantaje, cum ar fi suport financiar în context universitar, bonuri de masă sau facilități de transport. De asemenea, în cazul unui stagiu neplătit, acolo unde nu se garantează o carieră la finalizarea acestuia, de multe ori se pune semnul egal între „stagiu” și „voluntariat”.
Totodată, voluntariatul vă permite să vă demonstrați angajamentul față de o cauză și, în același timp, să dobândiți experiență în ceea ce privește partea operațională a lucrurilor. Stagiile și munca voluntară sunt ambele valoroase. Ele oferă o înțelegere practică a industriei și a modului în care această funcționează. Iar acest lucru este neprețuit pentru oricine își caută un loc de muncă cu normă întreagă. Să lucrezi ca stagiar este cea mai comună metodă prin care studenții pot obține experiență în vederea construirii unui CV.
Vezi toate articolele