Cum să-ți găsești un loc de muncă în Bacău în pandemie?

31/05/2021

În țară, criza economică a cauzat un șomaj de proporții, iar autoritățile au răspuns oferind diverse variante de reintegrare. După declanșarea pandemiei de covid-19, când aproape 20% din români și-au pierdut locul de muncă, Bacău, Galați, Oradea, Mehedinți și alte 37 de județe au intrat în stare de criză. Mai mult de jumătate dintre angajații de la acea vreme au fost disponibilizați, s-a redus numărul de ore precum și valoarea salariilor.

În acest articol vom discuta despre cum îți poți găsi un loc de muncă în Bacău, în ciuda situației de criză pe care o traversăm. Chiar dacă locurile de muncă din HoReCa și turism s-au împuținat, încă mai există domenii care angajează. De asemenea, vom mai discuta și despre posibilitatea de a găsi un loc de muncă în Bacău, apelând la metode diferite, precum modificarea CV-ului sau actualizarea profilului.

Piața muncii în regiunea de nord-est și Bacău

Regiunea nordică a țării are o istorie, cultură și tradiție bogate, cu un mediu natural atractiv. Conform ultimului recensământ al populației, regiunea are cea mai mare populație din țară, cu o resursă de muncă de peste 50% din totalul populației.

În ceea ce privește județul Bacău, rata șomajului în februarie 2021 a fost de 5,7%, dar cu 115.932 de oameni înregistrați cu un loc de muncă în Bacău. Cu o istorie diversificată și o tradiție culturală și spirituală bogată, județul are potențial în dezvoltarea infrastructurii, a turismului și a resurselor umane. De asemenea, regiunea nordică a țării este considerată a fi una dintre cele mai avantajoase zone pentru investiții. Din punct de vedere al participării la activitatea economică a județului, populația se ocupă de agricultură sau pescuit în proporție de 31%, servicii (aproape 42%), respectiv industrie și construcții de (27% din oameni).

Conform Direcției Județene de Statistică Bacău, luna februarie 2021 a adus un câștig mediu brut de 4,807/persoană, mai mic cu 12,6% decât cel înregistrat la nivel național. Precum era de așteptat, toate județele au fost afectate. Locurile de muncă din construcții, locurile de muncă din hoteluri sau restaurante, vânzări sau locurile de muncă fără experiență au dispărut puțin câte puțin câte puțin, iar acest fapt s-a observat nu doar economic, ci și social.

Dacă te gândești să iei în calcul întreaga regiune pentru a găsi un loc de muncă, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, ne arată că principalele entități care fac angajări în Buzău sunt fabricile de mobilier și materiale de construcții, ferme agricole, companii de curierat și logistică, dar și entități statale precum Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sf. Spiridon, D.G.A.S.P.C. Vaslui, Universitatea Al.I.Cuza, Spitalul Judeţean de Urgente Botoşani, sau Spitalul Judeţean Mavromati Botoşani

Cum să îți cauți un loc de muncă în Bacău

Deși multe industrii au închis procesul de recrutare, noi te sfătuim să începi cu următoarele domenii, care îți pot oferi multe posibilități de a lucra:

- Retail alimentar: locuri de muncă precum lucrător comercial, manager de magazin, lucrător în depozit;

- Farmaceutica si medical: asistență medicală, medici sau locuri de muncă în curățenie;

- Transport si curierat: locuri de muncă precum livrator, șofer, curier.

Sfaturi pentru a obține un loc de muncă în Bacău

1. Reîmprospătează CV-ul

Mulți dintre noi uităm cât de important este să mai ștergem informațiile irelevante  din CV sau să adăugam ce am mai făcut în ultimele luni și ce skill-uri am mai dezvoltat.

2. Creează un CV video

Pandemia a adus cu sine nu doar desfășurarea activității de acasă, în online, ci și întreg procesul de recrutare. De aceea, o variantă video a experienței tale ar putea fi un mod inedit de prezentare, dar, de asemenea, ar putea să  îți crească șansele de a fi ales de către angajator.

3. Dezvoltă-ți abilitățile

Nu uita să profiți de timpul liber. Începe un nou curs, înscrie-te pentru un internship plătit sau acceptă o oportunitate part time, unde știi că poți învăța și crește din punct de vedere profesional. O perioadă de criză poate fi, în același timp, o oportunitate pentru a te dezvolta.

Cauți un loc de muncă urgent? Te putem ajuta.

Dacă nu ai un loc de muncă, iar Bacău ți se pare fără soluții pentru tine, nu uita că suntem aici pentru a te ajuta. Poți discuta oricând cu un consilier profesional care te va sfătui cum să abordezi cât mai bine problema. De asemenea, dacă ai în vedere o anumită companie, le poți trimite CV-ul.  Chiar dacă pe moment nu recrutează, de multe ori, pot păstra profilul pentru perioadele următoare. 

O altă variantă o reprezintă locurile de muncă remote. Astfel, poți lucra la ce îți place, în siguranță, de acasă. Dacă ai nevoie să discuți cu un consilier profesional, ne poți contacta oricând. 

Vezi ofertele de muncă din Bacău

Vezi toate articolele