Lucrul de acasă – beneficiu sau dezavantaj?

12/04/2021

Pandemia de Covid-19 a avut și continuă să aibă un impact puternic asupra comunităților locale. Multe locuri de muncă din Buzău, care de obicei erau desfășurate de la sediul firmei, presupun, astăzi, lucrul de acasă. Această necesitate de a schimba biroul cu sufrageria și-a pus amprenta nu doar asupra pieței financiare cât și asupra sănătății fizice și mentale a angajaților.  

Pentru că multe industrii și-au orientat atenția către sesiunile de comunicare online, realizarea task-urilor de la distanță și a discuțiilor prin telefon/skype/zoom, locurile de muncă remote s-au transformat dintr-o activitate puțin cunoscută într-una la ordinea zilei.  Cu toate că această schimbare pare a aduce mai multe beneficii decât aspecte negative,  este important a ne uita mai atent către noul nostru stil de viață.

Avantajele lucrului de acasă

Nu te mai deplasezi la birou

Traficul și oboseala pentru două drumuri zilnice, între casă și serviciu, poate înclina uneori în alegerea unui job mai aproape de casă. Locurile de muncă de acasă sunt o soluție, atât pentru angajatori, cât și pentru angajații care doresc să reducă timpul și costurile.  Din păcate locurile de muncă fără experiență sau în domeniile HoReCa și turism sunt afectate, datorită restricțiilor sanitare.  Iar ceea ce trebuia să devină un cost în minus, acum se transformă într-un loc pe lista de șomaj.

Programul este flexibil

Într-o societate tehnologizată, angajatorul înțelege că productivitatea companiei nu se arată prin prezența fizică la birou, iar o mare parte din locurile de muncă din Buzău se aliniază la nevoile sociale. Responsabilitățile angajaților nu mai includ orele de intrare și ieșire, ci data și ora de îndeplinire a sarcinilor.

Confortul de acasă

Mulți dintre noi avem nevoie de liniște și confort pentru a lucra. Pare a fi mult mai ușor și productiv să alegem locul preferat unde să lucrăm. În plus, putem fi mai aproape de familie, iar acest lucru este întotdeauna o motivație pozitivă.

Dezavantajele lucrului de acasă

Multe distrageri

Un loc de muncă de acasă poate deveni o binecuvântare, dacă nu ai alte responsabilități, în afara propriei persoane. Însă dacă ai responsabilitatea unei familii, de exemplu, lucrul de acasă poate îngreuna concentrarea. De asemenea, există întotdeauna riscul unor factori externi care să ne perturbe liniștea, iar acest risc este mai crescut în propriul apartament decât într-o clădire de birouri.

Singurătate

Nu avem nevoie de un studiu pentru a arata interesul oamenilor pentru socializarea la locul de muncă din Buzău, Oradea, București, sau către orice alt oraș. Momentele petrecute în pauze alături de colegi devin o necesitate, atât pentru menținerea vieții sociale, cât și pentru păstrarea unei sănătății mentale optime.

Sedentarism și lipsa socializării

Locurile de muncă de acasă ne pot determina să credem că avem mai mult timp pentru sport, gătit sau lectură. Însă, rutina zilnică, lipsa interacțiunii cu colegii și sedentarismul își pot pune amprenta într-un mod negativ.

Recrutarea și menținerea angajaților devine o provocare

Dezavantajele aduse odată cu schimbarea stilului de muncă se arată nu doar în menținerea angajaților, dar și în privința angajărilor din Buzău. Locurile de muncă în depozit, cele de muncitor în construcții, casier, ospătar sau lucrător comercial se află în pericol, iar angajatorilor le este din ce în ce mai greu să își mențină angajații, atunci când activitatea le este restricționată sau chiar sistată. Locurile de munca din Buzău devin din ce în ce mai puține, iar nivelul de trai se poate înrăutăți.

Cauți loc de muncă în Buzău? 

Deși restricțiile s-au întețit, locurile de muncă din Buzău, fie că vorbim de cele din vânzări, turism, call center, IT, asigurări sau educație continuă să își mențină în linii mari activitatea. În aceste condiții, lucrul de acasă devine un obicei pe care începem să îl îndrăgim, cu toate avantajele și dezavantajele lui.

La momentual actual, ai multe posibilități de a accesa activități de formare profesională continuă. Fie că te gândești la o reconversie profesională sau vrei să îți descoperi abilitățile, consilierii noștri vocaționali te pot ajuta. Poți lua oricând legătura cu noi pentru a discuta cu un consilier, dacă ai nevoie să te ajutăm pentru a găsi un nou loc de muncă sau dacă vrei sfatul unui profesionist în legătură cu CV-ul tău.  

Ți-ai pierdut job-ul din cauza pandemiei? Accesează agregatorul nostru de job-uri și vezi ultimele anunțuri publicate pentru locuri de muncă în Buzău și nu numai. În plus, nu uita că ne poți contacta oricând la numărul 0728 354 651 pentru a discuta cu un consilier profesional și a-ți crește șansele de a fi sunat pentru interviuri atunci când aplici la job-uri.

 

  Vezi ofertele de muncă din Buzău

 

 

Vezi toate articolele