Piața muncii în regiunea sud-estică a României - Ialomița 

24/05/2021

Județul Ialomița este situat în sud-estul României, în Câmpia Bărăganului, cu numeroase resurse naturale, precum petrolul, gazele, nisipul sau izvoarele termale. Județul își dezvoltă activitatea economică în jurul resurselor de care beneficiază.

Mediul de afaceri își concentrează în principal atenția către agricultură și industria alimentară. De altfel, întreaga regiune este orientată către acest sector, cu o rețea bogată în materii prime diversificate și un potențial semnificativ pentru turism și agroturism, cu forță de muncă importantă și o rețea dezvoltată de școlarizare. 

Pentru că este un subiect din ce în ce mai solicitat, mai ales în această perioadă, în cele ce urmează vom vorbi despre piața muncii din regiunea sud-est – cu precădere Ialomița. Vom discuta despre tipurile de locuri de muncă din Ialomița și numărul de persoane care au posibilitatea de a se angaja în acest județ.

Piața muncii în regiunea de sud-est 

Ialomița, împreună cu regiunea din care face parte, este formată dintr-o rețea complexă de conexiuni în tot continentul european. Cu resurse naturale și materii prime, acest județ favorizează industrii precum chimie, petrochimie, materiale de construcții, mobilă, textile, agricultură, piscicultură sau agroturism.

Balanța forței de muncă anunță un procent de peste 50% din numărul total de cetățeni disponibili pentru muncă, fie că lucrează sau nu în prezent. În ceea ce privește implicarea în activitatea economică a județului Ialomița și, implicit, a regiunii, locuitorii se ocupă de agricultură, pescuit și silvicultură. Nu lipsesc din județul Ialomița locurile de muncă în servicii, industrie și construcții.

Locurile de muncă din județul Ialomița în domeniul serviciilor au atras din ce în ce mai multă forță de muncă disponibilă și s-au diversificat. În principal, regăsim restaurante, hoteluri, întreprinderi economice, închirieri de locuințe și bunuri, transporturi, asistență medicală sau servicii personale. Indiferent dacă vorbim de un loc de muncă în recepție sau un loc de muncă în bucătărie, putem observa foarte ușor alinierea în ultimii ani a județului cu serviciile prestate la nivel național.

Conform informațiilor publicate de către Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, în funcție de numărul de salariați, principalele entități juridice care fac angajări în Ialomița, respectiv regiunea Sud-Est, sunt fabricile de mașini, supermarket-urile, companiile de logistică și trnapsort, companiile care se ocupă cu soluții pentru energie, dar și producătorii de echipamente electrocasnice sau entități ale statului, precum spitale și clinici. 

Cele mai des întâlnite locuri de muncă în Ialomița 

Numărul cel mai mare de locuri de muncă vacante din Ialomița, conform celor transmite de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, se află în sectorul construcțiilor, al industriilor textile, al serviciilor și al transporturilor. Aici sunt incluse și locurile de muncă fără experiență în demolarea clădirilor, faianță, zidărie sau plăci de mozaic. Datele mai vorbesc și despre locuri de muncă de lucrători comerciali, șoferi, confecționare materiale textile și montaj echipamente.

Pe de altă parte, aceeași Agenție ne arată care sunt lucrătorii disponibili, fără loc de muncă în Ialomița, care au capacitatea fizică și psihică de a munci. În mare parte se vorbește despre ambalarea produselor, demolarea sau amenajarea locuințelor, muncitori necalificați în domeniul agriculturii, industria confecțiilor și asamblarea și montarea pieselor. În completarea acesteia, județul Ialomița face angajări în sectorul vânzărilor, IT, HR, medical, tehnic și industrial.

Rata șomajului la finalul anului precedent a fost înregistrată la 4,9 procente, iar numărul de salariați era de 45.809, date publicate de către Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă. Numărul șomerilor înregistrați în evidențele ANOFM la 31 decembrie 2020 a fost 4.581 de persoane, dintre care 44,8% erau femei.

Persoanele fără loc de muncă în Ialomița sunt atât absolvente de studii gimnaziale,   învățământ primar și fără studii superioare, urmate de cei cu studii superioare sau școli profesionale. În principal, persoanele care și-au pierdut job-ul, fie caută locuri de muncă necalificată, fie sunt în proces de schimbare a activității și reconversie profesională.

În ceea ce privește câștigul salarial, cele mai mari pachete au fost înregistrare în activități de servicii în IT, iar cele mai mici în restaurante și hoteluri.

Cauți loc de muncă în Ialomița? Te putem ajuta.

Regiunea sud-estică a României și, implicit, județul Ialomița rămâne cu resurse și cerere în câmpul muncii. Precum toată țara, și această zonă a fost afectată de schimbările anului 2020, iar găsirea urgentă a unui loc de muncă se arată a fi o prioritate. 

De aceea, ne dorim să te ajutăm să profiți de oportunitățile care pot apărea în fiecare zi. ”Lucrez din nou” este un proiect care reunește oferte de muncă și îți oferă, gratuit, consiliere și suport pentru a te angaja cât mai ușor. Creează-ţi un cont pe platforma noastră și intră în discuție cu un consilier profesional. 

Vezi ofertele de muncă din Ialomița

Vezi toate articolele