Noi locuri de muncă în Vrancea pentru revenirea economiei

14/06/2021

Anul 2020 și-a pus amprenta consistent asupra mediului profesional și a existenței locurilor de muncă în Vrancea, dar și în țară. 8,8% din numărul complet de ore lucrate au dispărut complet comparativ cu ultimul trimestru din 2019. Statistica globală a cuprins pierderea a 255 de milioane de locuri de muncă cu norma de 8 ore. Revenirea după pandemie nu rămâne doar o problemă de sănătate, ci una socială în același timp.

Nivelul de profitabilitate al anului precedent a fost influențat într-adevăr, de criza virusului, cu efecte negative asupra pieței muncii. Această influență se observă în sectorul de aprovizionare și în cel logistic, respectiv în escaladarea succesivă a prețurilor în toate industriile. Toate acestea pun o presiune considerabilă asupra celor care au fost afectați direct de șomajul tehnic - micșorarea timpului de lucru și a remunerației.

Regiunea sud-Estică a României și noi locuri de muncă în județul Vrancea 

Zona de sud-est, cea de-a doua ca mărime din țară - este cunoscută pentru diversitatea sa lingvistică și religioasă, generată de comunitatea greacă, turcă, a tătarilor și cea rromă. Această diversitate culturală își pune constant amprenta asupra balanței forței de muncă, populația fiind îndreptată către a migra în alte orașe sau a se reprofila rapid spre a-și găsi un loc de muncă stabil, în Vrancea sau alte regiuni apropiate.

Județul Vrancea este unul dintre cele afectate. Rata șomajului a balansat între 3% și 4 % de la începutul anului 2020 până la începutul acestui an. Revenirea pe piața muncii a celor ce și-au pierdut locurile de muncă în Vrancea este dificilă, dar investitorii locali aduc un aport considerabil pentru revitalizarea comunității și susținerea celor aflați în dificultate.

Din perspectiva participării la principalele activități economice, locurile de muncă din Vrancea sunt orientate în domeniul agricol, HoReCa și industrial. În ce privește primul sector economic, să nu uităm că acesta a constituit o sursă indispensabilă de venit pentru locuitorii acestei țări. Indiferent de regiune sau nivel de îmbunătățire al modului de lucru, producția agricolă a fost semnificativă, iar regiunea sud-estică se află pe primul loc în țară în ceea ce privește suprafața de extindere a viilor.

Se certifică faptul că aproximativ 40% din numărul total de locuri de muncă de 8 ore, 4 ore, cu program flexibil, de weekend sau de noapte, au fost acoperite, în județul Vrancea, de domeniul agricol. 

Cu toate acestea, datorită noilor schimbări apărute, ca urmare a nevoii de adaptare la noile condiții sociale, în România, aproximativ 19% dintre angajații cu loc de muncă full time, au început să lucreze de la domiciliu. Locurile de muncă de acasă devin, în schimb, la nivel european o practică care salvează resurse și aduc un profit considerabil firmelor care se pot preta acestei schimbări, mai mult de 36% având acum un loc de muncă de acasă.  

Conform datelor statistice publicate de către Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă, cei mai mari angajatori din regiunea sud-estică a României sunt în domeniul fabricării și prelucrării produselor metalurgice, construcții navale, furnizori materiale de construcții sau finanțe. 

Putem observa mai îndeaproape cum un cunoscut business local în domeniul cultivării cerealelor, a investit începând din luna martie a acestui an într-o fabrică de panificație, prin intermediul unei finanțări europene, potrivit Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.

Pe de altă parte, șanse pentru noi job-uri în Vrancea vin din partea unui cunoscut magazin cu filiale naționale și internaționale ce furnizează produse de construcții, renovare, decorare și întreținere a locuințelor. Conform declarațiilor oficialilor, investitorii vor să accelereze dezvoltarea economică locală prin mărirea numărului de locuri de muncă din Bistrița, Buzău, Târgoviște și, nu în ultimul rând, Focșani. Astfel apar noi locuri de muncă precum bucătar, asistent bucătar sau ospătar. Un suport considerabil pentru comunitate, și, mai ales, pentru dezvoltarea economică a regiunii este considerat orice business care aduce locuri de muncă pentru locuitori, iar sectorul panificației, poate veni si cu locuri de muncă în pază, livrare, juridic sau economic. 

Ți-ai pierdut jobul sau cauți să te angajezi după liceu? Te putem ajuta cu locuri de muncă în Vrancea

Influența pandemiei a creat un efect de domino asupra mediul profesional dar și personal. Sistemele medical, economic, administrativ și social au fost afectate. Cu toate acestea, în ciuda ratei crescute a șomajului, regiunea sud-estică a României, cu precădere județul Vrancea, pare a-și remedia poziția economică. Noi investiții, noi locuri de muncă și noi oportunități pentru comunitatea locală apar în fiecare zi.

Dacă ești în șomaj sau vei termina curând liceul și îți cauți un loc de muncă în Vrancea, nu uita de platforma www.lucrezdinnou.ro. Îți punem la dispoziție GRATUIT, resurse, oameni bine pregătiți și oportunități de muncă. Contactează-ne oricând prin email la lucrezdinnou@asociatiasocialincubator.org sau telefonic, de luni până vineri, între 09:00 și 17:00 la 0728.354.651.

Vezi ofertele de muncă din Vrancea

Vezi toate articolele